Biografija

Bertran Badiu rodjen 1957, istraživač je i predavač na Visokoj školi za profesore društvenih nauka (ENS, rue d’Ulm) u Parizu.Zvanični je urednik Celanove rukopisne zaostavštine i legalni predstavnik Erika Celana,nositelja autorskih prava svog oca Pola Celana. Badiu je urednik i prevodilac Celanovih pesama i korespondencije; urednik neobjavljenih rukopisa i korespondencije u Nemačkoj. Zajedno sa Žan-Pjer Lefevrom, od 1998, vodi Pol-Celan seminar. Dobitnik je nagrada Žil Žanan Francuske akademije nauka, 2011 za prevod epistolarne razmene Pola Celana i Ingegorg Bahman. Njegova bibliografija radova o Celanu, bez svake sumnje je najvažnija za razumevanje velikog pesnika.

 

Apstrakt

Svedočenje u rukopisima i spisima Pola Celana

Iako je Celan datirao rukopise svojih pesama i u vreme zatočenistva u radnom logoru u Rumuniji (1942-44), potom sredinom pedesetih godina kada je živeo i pisaou Francuskoj, objavljivao u Nemačkoj, kao i nakon 1960, datiranje rukopisa tek u jednom dramatičnom kontekstu zadobija svoje puno značenje. Mogu li i beleške na marginama knjiga njegove biblioteke, ili, ponekad jedno malo « -i- » zapisano na margini, takodje biti rukopisnog karaktera i svedočiti o inventivnoj pažnji čitaoca kakav je bio. Koji li je domet i značaj takvog etosa ?

Ne gubiti nit. Surovi januar – jedan mesec u životu Pola Celana

Izdvojene iz glavnog dela biografije Pola Celana i posvećene poslednjim godinama njegovog života (1960-1970), predložene stranice obradjuju izuzetno specifičan mesec njegovog godišnjeg kalendara, mesec koji predhodi i nagoveštava teške krize koje Celana čoveka ali i pesnika vode ka psihijatrijskim bolnicama. Poredeći ih sa objavljenim i posthumnim pesmama, mnogobrojni neobjavljeni ali u ovom radu nevedeni dnevnički zapisi, dopustiće utapanje u život i egzistenciju pisca tokom januara 1965. godine.