Biografija

Lidija Dimkovska je rođena 1971. godine u Skoplju, u Makedoniji. Ona je pesnikinja, spisateljica, esejistkinja i prevodilica. Studirala je Komparativnu književnost na Univerzitetu u Skoplju, i doktorirala na katedri za Rumunsku književnost na Univerzitetu u Bukureštu, u Rumuniji gde je radila kao predavač makedonskog jezika i književnosti na Fakultetu za strane jezike i književnost, na Univerzitetu u Bukureštu. Od 2001. godine živi u Ljubjani, u Sloveniji, i radi kao freelance spisateljica i prevodilica rumunske i slovenačke književnosti na makedonski jezik.

Objavila je šest zbirki poezije i tri romana, i uredila tri antologije. Dobitnica je makedonske nagrade za najbolji poetski debi, i najbolju knjigu proze za svoja prva dva romana, rumunske nagrade za poezijuPoesis iTudor Arghezi, nemačku nagradu za pozeijuHubert Burda, Nagradu EU za književnost i Evropsku nagradu za poeziju „Peter Krdu“. Njene knjige su prevedene na više od dvadeset jezika. Učestvovala je na brojnim međunarodnim književnim festivalima i čitanjima, i bila jewriter-in-residence u Ajovi, Berlinu, Gracu, Beču, Salzburgu, Slitu i Londonu.

Apstrakt

Tragedija rascepa Jugoslavije nije bio rascep sam po sebi, već brutalan način na koji se on dogodio. Traumatični događaji koji su se desili su duboko uticali na umetnost, naročito u post-jugoslovenskoj literaturi. Pisci širom bivše Jugoslavije su pokušali da razumeju zašto se to dogodilo, i tačno šta se dešavalo.Naravno, nismo svi pisali neposredno o ratu: radovi moje generacije su raznovrsni. Neki su bili o istorijskim događajima, ali su mnogi prosto bili o iskustvu izmeštanja, ili posvećenosti istraživanju pitanja nacije, nacionalizma, slobode, identiteta... Drugi, pak, posežu za univerzalnim, (ne)političkim temama, ili pokušavaju da istraže sebe kao žrtve sistema. Mnogi od nas koristimo humor kako bismo se izborili sa ovim traumatičnim događajima. Ako je nešto dobro izašlo iz ovih užasnih događaja, to je da su rat u Jugoslaviji i ove političke krize izazvale zainteresovanost za književnost moje regije.