Svjedočanstvo - Istina ili politika

Izložba u Sarajevu i javni događaji

Utisci

 

U Historijskom muzeju BiH je od 6. marta do 6. aprila 2018. godine predstavljena izložba SVJEDOČANSTVO – ISTINA ILI POLITIKA: Koncept svjedočanstva u komemoraciji jugoslovenskih ratova. Prikazivanje izložbe bosanskohercegovačkoj publici je rezultat uspostavljene saradnje između sarajevskog Historijskog muzeja BiH i beogradskog Centra za kulturnu dekontaminaciju.

Historijski muzej BiH istražuje i otvara brojna pitanja iz recentnije historije Bosne i Hercegovine. Muzej je u potpunosti otvoren široj društvenoj zajednici i služi kao prostor za dijalog. Izložba SVJEDOČANSTVO – ISTINA ILI POLITIKA: Koncept svjedočanstva u komemoraciji jugoslovenskih ratova je u Historijskom muzeju BiH otvorila mogućnost kritičkog dijaloga kroz umjetnost kao sredstvo komunikacije. Izložba i izuzetno značajni arhiv su poslužili kao platforma za popratne aktivnosti (performansi, razgovori s umjetnicima, kustoska vođenja). U muzeju su tom prilikom organizirani:

 

Rat, veterani i jugoslovenska srednja klasa u Beču: priče iz dijaspore - razgovor sa umjetnikom Aleksandrom Nikolićem

Private Photography – prezentacija istraživanja i razgovor sa autorima: Friedrich Tietjen i Herbert Justnik

Performans Conflict Syntax Lale Raščić

 

Izložbu je posjetilo 1.200 ljudi. Više od 15 medijskih priča o izložbi potvrda je interesa bosanskohercegovačke javnosti za ovaj projekat. Izuzetno je značajna ostvarena saradnja sa profesorima i studentima Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, koja je omogućila studentima da kroz različite aktivnosti upoznaju umjetnost i muzejsku praksu kao medij u procesu suočavanja sa prošlošću.

 

Dve zidne novine su objavljeni

 

***

 

Pored relevantnosti izlaganja u BiH i posebno u Sarajevu, odluku o postavljanju izložbe u Historijski muzej Bosne i Hercegovine preuzala je rukovoditeljica projekta i su-kuratorka izložbe Noa Treister, zbog toga što je to bio Muzej revolucije za vrijeme SFRJ i što svojim postojanjem i programom pokazuje nelagodu diskontinuiteta između socijalističkog i kapitalističkog perioda, između Revolucije i tranzicije. Intervjui (svjedočenja) na kojima se zasnivala izložba provedeni su tako da dovode u pitanje tačno vrijeme kada su započeli YU-ratovi. U zavisnosti od godišta sagovornika, neki se vraćaju na ekonomske reforme 1963-1965, na studentske proteste ‘68, na Maspok 1972... i tu smještaju kraj revolucije i početak tranzicije.

Tokom intervjua u Bosni i Hercegovini postalo je jasno da se učesnici rata u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, čak i kad se smatraju herojima u izgradnji države, osjećaju ućutkanim i napuštenim. Zbog toga je bilo izuzetno značajno izlaganje kako u Sarajevu, tako i u Banja Luci.

 Slike sa Otvaranja.

 

Najava na muzejskoj društvenoj mreži:

https://www.facebook.com/histmuzbih/photos/a.1620308554870511.1073741828.1620308441537189/2088669261367769/?type=3

 

Fotografije sa otvaranja na FB-u:

https://www.facebook.com/pg/histmuzbih/photos/?tab=album&album_id=2091770951057600

 

Fotografije sa posjeta muzeju i izložbi:

https://www.facebook.com/pg/histmuzbih/photos/?tab=album&album_id=2091823731052322

 

Mediji:

 

6.3.2018. 20:32  N1

Suočavanje s prošlošću: Svjedočanstvo – istina ili politika   

vijesti

http://ba.n1info.com/a247234/Vijesti/Vijesti/Suocavanje-s-prosloscu-Svjedocanstvo-istina-ili-politika.html

6.3.2018. 11:58 www.klix.ba

Umjetnički radovi kao svjedočanstva jugoslovenskih ratova u Historijskom muzeju BiH

kultura

https://www.klix.ba/magazin/kultura/umjetnicki-radovi-kao-svjedocanstva-jugoslovenskih-ratova-u-historijskom-muzeju-bih/180306050

6.3.2018. 19:52 www.klix.ba

U Historijskom muzeju BiH otvorena izložba Svjedočanstvo: istina ili politika

kultura

https://www.klix.ba/magazin/kultura/u-historijskom-muzeju-bih-otvorena-izlozba-svjedocanstvo-istina-ili-politika/180306128

6.3.2018. 19:40 www.avaz.ba

U Historijskom muzeju BiH otvorena izložba Svjedočanstvo: istina ili politika

kultura

http://avaz.ba/tag/23324/svjedocanstvo-istina-ili-politika

6.3.2018. 19:56 www.vijesti.ba

U Historijskom muzeju BiH otvorena izložba Svjedočanstvo: istina ili politika

kultura

https://vijesti.ba/clanak/396841/otvorena-izlozba-svjedocanstvo-istina-ili-politika

7.3.2018. BHRT

U Historijskom muzeju BiH otvorena izložba Svjedočanstvo: istina ili politika

kultura

http://www.bhrt.ba/kultura/izlozbe/u-historijskom-muzeju-bih-izlozba-svjedocanstvo-istina-ili-politika/

5.3.2018. www.oslobođenje.ba

Koncept svjedočanstva u komemoraciji jugoslovenskih ratova

kultura

https://www.oslobodjenje.ba/o2/kultura/izlozbe/koncept-svjedocanstva-u-komemoraciji-jugoslovenskih-ratova

6.3.2018. 19:22 www.fena.ba

U Historijskom muzeju BiH otvorena izložba Svjedočanstvo: istina ili politika

kultura

http://www.fena.ba/article/1004522/u-historijskom-muzeju-bih-otvorena-izlozba-svjedocanstvo-istina-ili-politika

5.3.2018. www.slobodnabosna.ba

Nakon Sarajeva i u Banjoj Luci: izložba donosi koncept svjedočanstva u komemoraciji jugoslovenskih ratova

vijesti

http://www.slobodnabosna.ba/vijest/nakon_sarajeva_i_u_banjoj_luci_

06.03.2018 Radio Sarajevo

U Historijskom muzeju otvorena izložba 'Svjedočanstvo - Istina ili politika'

METROMAHALA

https://www.radiosarajevo.ba/metromahala/kultura/u-historijskom-muzeju-bih-otvorena-izlozba-svjedocanstvo-istina-ili-politika/293116

08.03.2018 BumMagazin

Umjetnički radovi kao svjedočanstva jugoslovenskih ratova u Historijskom muzeju BiH

Story

http://www.bummagazin.com/umjetnicki-radovi-kao-svjedocanstva-jugoslovenskih-ratova-u-historijskom-muzeju-bih/

28. mart 2018 Al Jazeera

Ratovi u Jugoslaviji - pljačka društvenog vlasništva

teme

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/ratovi-u-jugoslaviji-pljacka-drustvenog-vlasnistva

 

Fotografije sa otvaranja:

Fotografije iz škole:





Logo

SVJEDOČANSTVO – ISTINA ILI POLITIKA

Koncept svjedočanstva u komemoraciji jugoslovenskih ratova

Historijski muzej Bosne i Hercegovine
Zmaja od Bosne 5

 

Historijski muzej Bosne i Hercegovine i Centar za kulturnu dekontaminaciju srdačno pozivaju na otvorenje izložbe Svjedočanstvo – Istina ili politika, u utorak 6. marta u 18h. Izložba je dio projekta SVJEDOČANSTVO – ISTINA ILI POLITIKA: Koncept svjedočanstvo u komemoraciji jugoslovenskih ratova.

Izložba će biti otvorena od 6. marta do 6. aprila 2018. godine, svakog dana od 9 do 19 časova. Na otvorenju izložbe će biti predstavljen performans umjetnika Mersida Ramičevića, a na zatvaranju performans umjetnice Lale Rašćić.

Bazu projekta SVJEDOČANSTVO – ISTINA ILI POLITIKA: Koncept svjedočanstva u komemoraciji jugoslovenskih ratova čini audio arhiv od preko 200 intervjua vođenih sa učesnicima rata i antiratnim aktivistima. Projekat se odvija u dvije međusobno isprepletane istraživačke linije koje se bave konceptom svjedočanstva u kontekstu komemorativnih praksi i u kontekstu jugoslovenskih ratova devedesetih. Projekat razmatra i intervjue (svjedočenje) i umjetničke radove kao svjedočanstava. U oktobru prošle godine objavljen je poziv umjetnicima za učešće u projektu. Umjetnici su pozvani da se bave ispitivanjem, s jedne strane materijalnog aspekta svjedočanstava (zvukom i glasom) i, s druge, samim sadržajem – političkim, ekonomskim, društvenim i kulturnim kontekstom u različitim ključnim momentima svjedočanstava. Izložba radova umjetnika i umjetničkih parova nastoji da poveća produkciju kapitala znanja, šireći realnosti činjenica o ratovima – njihovim učesnicima, uzrocima i posljedicama kroz sakupljanje svjedočanstava od direktnih učesnika ratova i anti-ratnih aktivista.

Prošlo je 25 godina od početka rata u Jugoslaviji. Tokom konflikta, kao i poslije njih, zvaničnici svih zemalja nasljednica Jugoslavije koristili su neka od svjedočanstava u medijima, udžbenicima, historijskim izložbama i muzejskim postavkama kako bi opravdali svoje nacionalne, etničke ili religiozne pozicije. Drugi, koji ne bi pristajali na opravdavanje ovih pozicija, bili su ućutkivani kroz direktnu političku represiju i kroz sistematsko brisanje referentnih okvira koji bi povezivali ova svjedočanstva s realnošću za koju se pretpostavlja da reprezentuju. Od završetka ratova, stasale su nove generacije koje nemaju direktnog iskustva rata. One su o ratovima bile informisane uglavnom putem takvih manipulativnih narativa. Ovaj projekat pokazuje kako individualna svjedočanstva mogu da djeluju kao kritička snaga naspram zvanično komunicirane historije i da reflektuju zajedničko iskustvo ovih ratova i njihovih posljedica.

Izložba ima za cilj da otvori kanal koji će omogućiti da se svjedočanstva čuju i da se kontekstualizuju. Na izložbi će biti predstavljeni radovi 15 međunarodnih umjetnika i umjetničkih parova, koji su proteklih godinu dana učestvovali u ovom istraživanju. Umjetnički pristupi variraju od arhivskih, preko participativnih audio-vizuelnih i antropoloških istraživanja, do statističkog i tehnološkog promišlјanja, a kao rezultati na izložbi će biti predstavljeni radovi kroz širok spektar medija: od muzičkih kompozicija i performansa, do audio i vizuelnih instalacija. Izložbu umjetničkih radova prati i arhiva svjedočanstava.

Kustosi: Noa Treister (CZKD/Učitelj neznalica) i Zoran Erić (MSUB).

Umjetnici: Ana Bunjak, Sanja Anđelković, Bojan Krivokapić i Andrea Palašti, Daniel Đamo, Rijo Ikeširo (Ryo Ikeshiro) i Aron Rozman-Kis (Aron Rossman-Kiss), Filip Jovanovski, Kristina Marić, Jelena Marković, Jula Marculi (Iula Marzulli) i Mariana Fumai (Marianna Fumai), Vladimir Miladinović, Dorone Paris, Nikola Radić Lucati, Mersid Ramičević, Lala Raščić, Jacek Smolicki i Tim Šo (Tim Shaw), Katarina Šević.

Izložba je od 17. novembra do 8. decembra 2017. bila predstavljena u Galeriji Bokanera (Boccanera Gallery) u Trentu u Italiji, a od 14. decembra do 29. januara u Beogradu. Sarajevskoj publici će izložba biti predstavljena u Historijskom muzeju BiH – mjestu propitivanja i suočavanja sa prošlošću. Nakon Sarajeva izložba će biti postavljena u Banja Luci (od 10. marta 2018.) i u Beču (od 12. aprila 2018.).

Projekat Svjedočanstvo – istina ili politika: Koncept svjedočanstva u komemoraciji jugoslovenskih ratova realizuje Centar za kulturnu dekontaminaciju u saradnji sa partnerima: Učitelj neznalica i njegovi komiteti (Beograd), Muzej savremene umetnosti (Beograd), Historijski muzej Bosne i Hercegovine (Sarajevo), Centar za kulturnu i socijalnu popravku (Banja Luka), Boem (Beč, Austrija), Observatorijum za Balkan i Kavkaz Transeuropa (OBCT Transeuropa) (Rovereto, Italija), Institut za filozofiju i društvenu teoriju (Beograd) i Lajbnic Institut za studije istočne i jugoistočne Evrope (Leibniz-Institut für Ost- und Südosteuropaforschung – IOS) (Regensburg, Njemačka).