Performans Conflict Syntax Lale Raščić

Završnica izložbe SVJEDOČANSTVO – ISTINA ILI POLITIKA

Koncept svjedočanstva u komemoraciji jugoslovenskih ratova

06.04.2018.

Utisci

 

Historijski muzej Bosne i Hercegovine i Centar za kulturnu dekontaminaciju organizovali su javno predstavljanje performansa Lale Raščić Conflict Syntax. Performans, predstavljen u petak 6. aprila 2018. godine u 18:00 sati, bio je izvedbena verzija audio rada Conflict Syntax.

 

Ovo umjetničko djelo je posebno važno u kontekstu istraživanja i izložbe svjedočanstava s obzirom na to da se ono konceptualno reflektira kako na mogućnosti "naučnog" ili sistematskog, uglavnom preko statistike, evaluiranja intervijua (svjedočanstava), tako i na mogučnosti umjetničkog rada kao svjedočenja. Veoma lična izjava: "To jednostavno nije uspelo" je svjedočenje da svjedočenje može “raditi” samo u svojoj bezličnoj nemogućnosti.

 

Najava na FB: https://www.facebook.com/events/165130547530965/

 

Mediji:

http://www.tacno.net/nasigradovi/performans-conflict-syntax-u-historijskom-muzeju-sarajevo/

https://lalarascic.com/portfolio/conflict-syntax/

https://lalarascic.com/2018/06/12/estimony-truth-or-politics-historijski-muzej-bih/30223657_10155773018038138_796447664_o/

http://efm.ba/2018/04/04/performans-conflict-syntax-lale-rascic/

 

 

Logo

Performans Conflict Syntax Lale Raščić

Finissage izložbe SVJEDOČANSTVO – ISTINA ILI POLITIKA

Koncept svjedočanstva u komemoraciji jugoslovenskih ratova

 

Historijski muzej Bosne i Hercegovine

Zmaja od Bosne 5, Sarajevo

april u 18: 00 h



Historijski muzej Bosne i Hercegovine i Centar za kulturnu dekontaminaciju srdačno pozivaju na performans Conflict Syntax. Performans koji će biti predstavljen u petak 6. aprila 2018. godine u 18:00 sati je izvedbena verzija audio rada Conflict Syntax - realiziran u sklopu projekta Svjedočanstvo - istina ili politika. 

 

Conflict Syntax je audio rad koja počiva na pokušaju autorice da sprovede kvantitativnu analizu jezika nad zvučnim arhivom projekta Svjedočanstvo - istina ili politika. Conflict Syntax je otpočeo kao koncept, prijedlog projekta, gdje se akt svjedočenja oslobađa od konteksta, afekta, emocije, sjećanja, asocijacije – gdje se arhivu pristupa kao korpusu podataka koje treba formalno raščlaniti na osnovne elemente, te obraditi da bi se dobile objektivne sume i vrijednosti. Umjetnici ovaj koncept nije u potpunosti pošao za rukom, te ona koristi krnje rezultate analize da konstruira vlastito svjedočanstvo o procesu i preprekama u radu sa datim materijalom. Audio arhiv projekta Svjedočanstvo - istina ili politika je kompjuterski transkribiran, a svaki individualni intervju analiziran prema frekvenciji pojavljivanja pojedinih riječi. Rezultati ove analize su agregirani, te iz dobijenih vrijednosti napisan je scenarij za verbalnu praizvedbu. Istovremeno, rezultati analize su korišteni kao numeričke vrijednosti pretvorene u zvučne uzorke koje diktiraju trajanje, sonične događaje i ritam unutar verbalne izvedbe. Dekonstrukcija i deafektacija same ideje svjedočanstva, razdvajanje empatije od sadržaja intervjua, je pokušaj da se homogenizira heterogeni korpus arhive iznalazeći nove mogućnosti čitanja i oslobađanja.

 

Lala Raščić (rođ. 1977., Sarajevo) je medijska i performans umjetnica koja koristi izvedbene strategije u građenju narativa koji uključuju verbalne video performanse, performativne instalacije, projekcije, svjetlosne konfiguracije, objekte, slike i crteže. Njezini interesi su ukorijenjeni u mogućnostima izvedbe teksta, suvremenim i povijesnim pripovjedačkim praksama, usmenim tradicijama, i u umjetnosti monodrame.

Lala Raščić je bila artist-in-residence pri Rijksakademie, Amsterdam; Patform Garanti, Istanbul; KulturKontakt, Beč; CitedesArts, Pariz. Dobitnica je nagrada Future of Europe, GfZK i Alpha2000, Lajpcig (2013); otkupne nagrade T-HT i MSU, Zagreb (2007); i YVVA Nagrade, Zvono, Sarajevo (2006). Bila je finalistica HenkelArtAward 2013 i YVVA Nagrade Radoslav Putar 2006.

 

Više informacija o projektu: http://svedocanstvo-imenovatitoratom.org/