Svedočanstvo - Istina ili Politika

Društvena mreža arhiva svedočenja

sreda, 24.01.2018.

vođenje kroz izložbu i prezentacija arhiva

 

Centar za kulturnu dekontaminaciju i Muzej savremene umetnostu iz Beograda održali su javni događaj Društvena mreža arhiva svedočenja u sredu, 24. januara 2018. Dan je bio otvoren u 14:00 sati Vodenjem kroz izložbu “Svedočanstvo – Istina ili politika” u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, posle vođenja kafe pauza i osveženje su bili u CZKD-u, a od 18:00 sati je bila predstavljena Socijalna mreža arhiva svedočenja.

U Vođenju je bilo 20 ljudi, od kojih su 10 nešto kasnije bili na prezentaciji arhiva. U ovom Vođenju su uglavnom učestvovali aktivisti koji se bave ljudskim pravima i aktivisti koji se bave istorijskim revizionizmom. Diskusija na izložbi se uglavnom odnosila na to koliko su umetnički radovi zasnovani na svedočenjima i stvarnosti jugoslovenskih ratova, kao i sama svedočenja, relevantni 25 godina kasnije.

Predstavljanje Socijalne mreže arhiva svedočenja obuhvatalo je konceptualni uvod, prezentaciju procesa razvoja IT-a i tutorijal o tome kako se arhiva koristi. Uz pitanja iz publike, diskutovano je o svim ovim temama, ali i o autorskim pravima arhiva povezanim za intervjue i za kod.

 

Najava događaja na sajtovima MSUB i CZKD.

Društvena mreža arhiva svedočenja

 

Centar za kulturnu dekontaminaciju i Muzej savremene umetnostu iz Beograda pozivaju Vas na Društvena mreža arhiva svedočenja u sredu, 24. januara, u okviru projekta SVEDOČANSTVO – ISTINA ILI POLITIKA: Koncept svedočanstva u komemoraciji jugoslovnskih ratova.

Dan otvaramo u 14:00 sati Vodenjem kroz izložbu “Svedočanstvo – Istina ili politika” u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića (Rodoljuba Čolakovića 2), posle vođenja je kafe pauza i osveženje, a od 18:00 sati u CZKD-u (Birčaninova 21) predstavljanje Socijalne mreže arhiva svedočenja.

Zbog ograničenog broja učesnika u Vođenju molimo vas da se prijavite do 23. januara na e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

O izložbi:

Bazu projekta SVEDOČANSTVO – ISTINA ILI POLITIKA: Koncept svedočanstva u komemoraciji Jugoslovenskih ratova čini audio arhiv od preko 200 intervjua vođenih sa učesnicima rata i antiratnim aktivistima. Projekat se odvija u dve međusobno isprepletane istraživačke linije koje se bave konceptom svedočanstva u kontekstu komemorativnih praksi i Jugoslovenskih ratova devedesetih, a zasniva se na intervjuima i umetničkim radovima koji razmatraju ove intervjue kao svedočanstava. Izložba radova 15 umetnika i umetničkih parova nastoji da poveća produkciju kapitala znanja, šireći realnosti činjenica o ratovima – njihovim učesnicima, uzrocima i posledicama kroz sakupljanje svedočanstava od direktnih učesnika ratova i anti-ratnih aktivista.

Kustosi: Noa Treister (CZKD/Učitelj neznalica) i Zoran Erić (MSUB)

Umetnici: Ana Bunjak, Sanja Anđelković, Bojan Krivokapić i Andrea Palašti, Daniel Đamo, Rijo Ikeširo (Ryo Ikeshiro) i Aron Rosman-Kis (Aron Rossman-Kiss), Filip Jovanovski, Kristina Marić, Jelena Marković, Jula Marculi (Iula Marzulli) i Mariana Fumai (Marianna Fumai), Vladimir Miladinović, Dorone Paris, Nikola Radić Lucati, Mersid Ramičević, Lala Raščić, Jacek Smolicki i Tim Šo (Tim Shaw), Katarina Šević. 

 

O arhivu:

Društvena mreža arhiva svjedočenja

O arhivu će govoriti Bogdan Golobović, Darko Lazić i Noa Treister

 

Ova arhiva je regionalna i evropska, višejezična, on-line društvena mreža sećanja na Jugoslovenske ratove kroz svedočenja. Arhiva sadrži svedočenja u punoj dužini, kao i pretražive kratke snimke isečene iz ovih svedočanstava. Štaviše, on omogućava da se uređivanjem i sklapanjem ovih snimaka napravi vlastiti audio-narativni ili "radio program" i da se podeli sa drugima iz različitih zemalja, kao i da se tako doprinese glavnoj arhivskoj zbirci svedočenja. Ovaj kreativni i igrani aspekt arhiva ima za cilj da privuče najširu javnost, građane različitih nacionalnosti, a u različitim jezicima izložene činjenice će omogućiti upoređivanje različitih stanovišta u vezi sa pripadnošću nacijama, klasama, religijama, polom i starošću, otkrivanje skrivene istine i sticanje različitih uvida. Kao i ljudi, socijalna mreža i chat-soba olakšavaju, licem u lice, neočekivane susrete sa drugima i stvaranje nepredviđenih zajednica.

Arhiva podržava razumevanje svedočenja kao čina emancipacije, koji stvara društveni prostor za sećanje oslobođen od parlamentarno-partijskih politika, ograničenja i manipulacija, koji je i prostor za dijalog o mogućnosti zajedničke dobrobiti. Botom-up pristup, koji se odražavao kroz različite uloge koje su ljudi imali u konfliktima i na osnovu kojih danas formiraju različite društvene slojeve, daje osećaj prekogranične socijalne kohezije.

Arhiva pokazuje značaj različitih pokreta otpora u vreme rata i danas. Učesnici projekta, građani iz različitih nacionalnih država naslednica Jugoslavije i iz Evrope, razvijaće osećaj aktivnog uticaja i vlasništva nad demokratskim višestrukim hibridnim narativom.

I na kraju, ali ne i najmanje važno, prihvatanje ovih svedočenja u evropski istorijski narativ će pojam "balkanizacija" preneti u zaborav