Biografija

Ramiz Huremagić iz Cazina rođen je 1972. godine. Živi u Sarajevu od 1995. Studirao je dodiplomske studije u Zagrebu i Sarajevu, a magistrirao na postdiplomskom studiju iz oblasti kriminologije i krivičnog pravosuđa u Kardifu u Velikoj Britaniji.

Topovsko meso u čizmama od 1992-1995.

Radio na istragama organizovanog kriminala preko devet godina.

Koautor je, sa književnikom Izetom Pervizom, scenarija za dugometražni igrani film Dim duhana, nagrađenog 2004. na Fondaciji za kinematografiju FBiH, koji je bio uvršten i u zvaničnu selekciju CINELINK programa za razvoj scenarija Sarajevo Film Festivala. 2003 godine radio je na produkciji BBC serijala Days that shook the world – Sarajevo assassination, snimanog u Sarajevu.

Godine 2013. objavljena mu je zbirka poezije U svijetu bučnih ljudi u izdanju TKD Šahinpašić kao jedan od nagrađenih radova Fondacije za izdavaštvo FBiH za 2012. Poezija mu je objavljivana u zagrebačkom časopisu Poezija i sarajevskom časopisu Novi Izraz, te portalima, časopisima i  magazinima www.xxzmagazin.com, radiogornjigrad.wordpress.comwww.penbih.ba, www.strane.ba, www.astronaut.ba i  www.tacno.net.

Druga zbirka poezije Čekičanje vremenja – o trenutku objavljena je 2016. u izdanju Centra SAMOUPRAVA iz Sarajeva, a 2017. bila u užem izboru za najbolju zbirku poezije na konkursu Ratkovićevih večeri poezije.

Treća zbirka poezije MIOSTRAH objavljena je u aprilu 2018.

Ko-autor je, sa Anom Isaković iz Beograda, pozorišne drame Da li bi htela da se još ponekad nađemo – igrokaz o silovanju, koja je trenutno u predprodukcijskoj fazi. Ova drama je bila jedan od pet najboljih dramskih tekstova na regionalnom konkursu HEARTEFAKT-a za 2017. godinu.

Piše poeziju, kratke priče, scenarije za kratke i dugometražne filmove, pozorišne drame. Trenutno radi na jednom kratkom filmu kao reditelj i scenarista, te jednom dokumentarnom filmu kao autor filma.

Jedan je od osnivača i predsjednik Centra za kulturu, umjetnost i društvo SAMOUPRAVA iz Sarajeva, koji je svojevrsna platforma autora za autore iz oblasti kulture, umjetnosti i društvenih istraživanja. Između ostalog, Centar se bavi izdavačkom djelatnošću. Do sada su objavljena četiri naslova proze, poezije i teorije književnosti, a u pripremi je još nekoliko naslova.

Član je PEN Centra Bosne i Hercegovine.

 

Proganjanje duha - krvavi korijeni koncepta modernog blagostanja

Ovaj esej se bavi inicijalnom akumulacijom kapitala tokom rata u Bosni i Hercegovini. On ilustruje proces formiranja elita koji će imati glavnu ulogu u poslijeratnom procesu privatizacije društvene svojine i daljeg obogaćivanja elita. Nepotrebno je reći da su sve nove elite formirane i grupisane oko nacionalnih i etničkih narativa. Ovi početni primitivni oblici krijumčarenja roba pretvoreni su u sofisticiranije oblike organizovanog kriminalnog djelovanja. Njihov vrhunac su doživjeli u završnoj fazi konstituisanja “otete – zarobljene” države u kojoj su zakoni i princip "po zakonu" postali najsofisticiranije oružje za krađu od ljudi i dalje profitiranje i bogaćenje.