Biografija

Sylvian Lazarus je profesor emeritus antropologije na Univerzitetu Pariz 8.

Inteligencija politike, Al Dante, 2013, 335 str.

Maj ’68, politika, istorija, Pariz, SJP, 2008, 45 str.

(urednik) “Radnička antropologija i istraživanja u fabrikama”, specijalno izdanje časopisa Francuska etnologija, br. 3, jul-septembar 2001.

Antropologija imena, Pariz, Le Seuil, kolekcija Radovi, 1996, 249 str. – kolekcija Teorijske prakse, 1993, 179 str.

Fabrika kao mesto pravljenja novca: predstavljanje kineskih radnika suočenih sa krizom državnog socijalizma. Rezultati istraživanja iz oblasti radničke antropologije, izvedenog u dve fabrike u Kantonu u proleće 1989, Pariz, Conférences du Perroquet, 1992, 52.

 

Memorije i istorija

Pitanje odnosa između sadašnjosti i prošlosti je podjednako sveprisutno i neizbežno. Objektivni i naučni pristupi, sa jedne strane, i subjektivni i komemorativni pristupi, sa druge, zavise od poteza i uloga koji su im svojstveni. Ali se svi suočavaju sa odnosom između onoga što se zbiva i onoga što se zbilo, koji su često u adikalnom diskontinuitetu.

Ako uzmemo, kao što tvrdi istoričar M. Finli, da istorija postoji samo u sadašnjosti, to jest da intelektualnost sadašnjeg vremena, njeni registri i njeni ulozi oblikuju pristup prošlosti, bliskoj ili udaljenoj, onda, ako to možemo reći ukratko, kako u post-eks-Jugoslaviji i u posleratnom vremenu, pristupiti pitanju eks-Jugoslavije i samom pitanju rata?

Ja ću se ukratko pozabaviti, kao kontra-primerom, obeležavanjem pedesetogodišnjice događaja iz maja 1968. godine u Francuskoj i poteškoćama u određivanju istorijskog značaja sadašnjosti koji ona razvija.