Svjedočanstvo - Istina ili politika

Izložba u Banjaluci i javni događaji

Utisci

 

Izložba Svjedočenje – istina ili politika održana je u BASOC-u (Banjalučki socijalni centar) u Banjaluci od 17.4. do 05.05.2018. godine i imala je 50 posjetilaca. Nevoljnost javnih institucija da održe izložbu pokazuje da je istinski glas učesnika rata i dalje društveni i politički problem u Banjaluci, a time i važnost održavanja izložbe tamo.

Većina nesrpskih stanovnika je tokom rata protjerana iz Banjluke i uništene su njihove javne institucije, naročito religiozne. Ratni veterani smatraju se, po zvaničnom narativu, "državnim graditeljima", tj. kreatorima srpskog entiteta Republika Srpska, nacionalistički narativ taj entitet podržava do danas. Međutim, korupcija države, pljačkanje društvene svojine i zanemarivanje života ljudi u toku i nakon ratova, što je mnoge učesnike rata ili njihovu djecu potjeralo u emigraciju, doveli su veterane u situaciju da se zapitaju "da li smo se za ovo borili?". Ovaj drugi narativ je ohrabren radničkim protestima 2014. koji nisu imali nacionalnu identifikaciju. Zbog toga se danas mnogi identifikuju koliko sa obespravljenim radnicima ili javnim službenicima u administraciji na nižim nivoima, obrazovanju ili kulturi itd. bez moći odlučivanja, toliko i sa njihovim položajem kao "državnih graditelja", ako ne i gore. Izložba je doprinela otkrivanju jaza između ova dva narativa.

 

Izložba, koja je već od otvaranja u Sarajevu imala veliko medijsko pokriće, najavljena je putem društvenih mreža (videti linkove dole) i zidnih novina.


Zidne novine 1
Zidne novine 2

 

Javni događaji:

Conflict Syntax – performans Lale Raščić na otvaranju

Rat, veterani i jugoslovenska srednja klasa u Beču: priče iz dijaspore – razgovor sa umjetnikom Aleksandrom Nikolićem

Private Photography – prezentacija istraživanja i razgovor sa autorima: Friedrich Tietjen i Herbert Justnik

 

FB linkovi sa najavama, fotografijama i video-klipovima:

https://www.facebook.com/events/2129446927287115/

https://www.facebook.com/bassoc/videos/1821656548137048/?type=3

https://www.facebook.com/bassoc/videos/1821641681471868/?type=3

https://www.facebook.com/bassoc/photos/a.1449925225310184/1825075401128496/?type=3&theater

https://www.facebook.com/bassoc/photos/a.1497784580524248/1821669624802407/?type=3&theater

https://www.facebook.com/bassoc/photos/pcb.1821667654802604/1821667251469311/?type=3&theater

https://www.facebook.com/bassoc/photos/pcb.1821630414806328/1821630351473001/?type=3&theater

https://www.facebook.com/bassoc/photos/gm.2129446997287108/1819406388362064/?type=3&theater

Logo

SVJEDOČANSTVO – ISTINA ILI POLITIKA

Koncept svjedočanstva u komemoraciji jugoslovenskih ratova

Banjalučki socijalni centar

Banja Luka, Mirka Kovačevića 4

 

Banjalučki socijalni centar i Centar za kulturnu dekontaminaciju srdačno pozivaju na otvarenje izložbe Svjedočanstvo – Istina ili politika, u srijedu, 17. aprila 2018. u 18h. Izložba je dio projekta SVJEDOČANSTVO – ISTINA ILI POLITIKA: Koncept svjedočanstvo u komemoraciji jugoslovenskih ratova.

 

Izložba će biti otvorena od 17. aprila do 5. maja 2018. godine, kuća je otvorena svaki dan od 17.00-21.00h. Kontakt osobe su Dražen Crnomat (email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.; tel: 062/245-518) i Leila Seper (email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.; tel: 066/542-325).

Projekt SVJEDOČANSTVO – ISTINA ILI POLITIKA: Koncept svjedočanstva u komemoraciji jugoslovenskih ratova čini audio arhiv od preko 200 intervjua vođenih sa učesnicima rata i antiratnim aktivistima. Projekat se odvija u dvije međusobno isprepletane istraživačke linije koje se bave konceptom svjedočanstva u kontekstu komemorativnih praksi i u kontekstu jugoslovenskih ratova devedesetih. Projekat razmatra i intervjue (svjedočenja) i umjetničke radove kao svjedočanstva. U oktobru prošle godine objavljen je poziv umjetnicima za učešće u projektu. Umjetnici su pozvani da se bave ispitivanjem, s jedne strane materijalnog aspekta svjedočanstava (zvukom i glasom) i, s druge, samim sadržajem – političkim, ekonomskim, društvenim i kulturnim kontekstom u različitim ključnim momentima svjedočanstava. Izložba radova umjetnika i umjetničkih parova nastoji da poveća produkciju kapitala znanja, šireći realnosti činjenica o ratovima – njihovim učesnicima, uzrocima i posljedicama kroz sakupljanje svjedočanstava od direktnih učesnika ratova i antiratnih aktivista.

Prošlo je 25 godina od početka rata u Jugoslaviji. Tokom konflikata, kao i poslije njih, zvaničnici svih zemalja nasljednica Jugoslavije koristili su neka od svjedočanstava u medijima, udžbenicima, historijskim izložbama i muzejskim postavkama kako bi opravdali svoje nacionalne, etničke ili religiozne pozicije. Drugi, koji ne bi pristajali na opravdavanje ovih pozicija, bili su ućutkivani kroz direktnu političku represiju i kroz sistematsko brisanje referentnih okvira koji bi povezivali ova svjedočanstva s realnošću za koju se pretpostavlja da reprezentuju. Od završetka ratova, stasale su nove generacije koje nemaju direktnog iskustva rata. One su o ratovima bile informisane uglavnom putem takvih manipulativnih narativa. Ovaj projekat pokazuje kako individualna svjedočanstva mogu da djeluju kao kritička snaga naspram zvanično komunicirane historije i da reflektuju zajedničko iskustvo ovih ratova i njihovih posljedica.

Izložba ima za cilj da otvori kanal koji će omogućiti da se svjedočanstva čuju i da se kontekstualizuju. Na izložbi će biti predstavljeni radovi međunarodnih umjetnika i umjetničkih parova, koji su proteklih godinu dana učestvovali u ovom istraživanju. Umjetnički pristupi variraju od arhivskih, preko participativnih audio-vizuelnih i antropoloških istraživanja, do statističkog i tehnološkog promišlјanja, a kao rezultati na izložbi će biti predstavljeni radovi kroz širok spektar medija: od muzičkih kompozicija i performansa do audio i vizuelnih instalacija. Izložbu umjetničkih radova prati i arhiva svjedočanstava.

Kustosi: Noa Treister (CZKD/Učitelj neznalica) i Zoran Erić (MSUB).

 

Umjetnici: Ana Bunjak, Sanja Anđelković, Bojan Krivokapić i Andrea Palašti, Daniel Đamo, Rajo Ikeširo (Ryo Ikeshiro) i Aron Rosman-Kis (Aron Rossman-Kiss), Filip Jovanovski, Kristina Marić, Jelena Marković, Jula Marculi (Iula Marzulli) i Marijana Fumai (Marianna Fumai), Vladimir Miladinović, Dorone Paris, Nikola Radić Lucati, Mersid Ramičević, Lala Raščić, Jacek Smolicki i Tim Šo (Tim Shaw), Katarina Šević.

Izložba je od 17. novembra do 8. decembra 2017. bila predstavljena u Galeriji Bokanera (Boccanera Gallery) u Trentu u Italiji, a od 14. decembra do 29. januara u Beogradu. Sarajevskoj publici izložba je predstavljena u Historijskom muzeju BiH od od 6. marta do 6. aprila. Nakon Banjaluke izložba će biti postavljena u Beču (od 12. septembra 2018.).

Projekat Svjedočanstvo – istina ili politika: Koncept svjedočanstva u komemoraciji jugoslovenskih ratova realizuje Centar za kulturnu dekontaminaciju u saradnji sa partnerima: Učitelj neznalica i njegovi komiteti (Beograd), Muzej savremene umetnosti (Beograd), Historijski muzej Bosne i Hercegovine (Sarajevo), Centar za kulturnu i socijalnu popravku (Banja Luka), Boem (Beč, Austrija), Observatorijum za Balkan i Kavkaz Transeuropa (OBCT Transeuropa) (Rovereto, Italija), Institut za filozofiju i društvenu teoriju (Beograd) i Lajbnic Institut za studije istočne i jugoistočne Evrope (Leibniz-Institut für Ost- und Südosteuropaforschung – IOS) (Regensburg, Njemačka).

 

Više informacija na: http://svedocanstvo-imenovatitoratom.org/