Svedočanstvo – Istina Ili Politika

Postavljanje svedočenja

Panel diskusija

Sreda, 11.04.2018, 18:30

impresije

 

Kao kontekstualna javna priprema za izložbu Svedočanstva - Istina ili Politika u Beču održana je panel diskusija sa petoro umetnika, istoričara i kustosa, učesnika izložbe. Događaju je prisustvovalo oko 20 ljudi.

 

Projekat Svedočanstvo - Istina ili Politika bavi se svedočanstvom kao načinom promene okvira razmišljanja o jugoslovenskim ratovima – postavljajući "pogrešna pitanja". Panel diskusija će biti sesija za kritičko razmišljanje o tome kako seting utiče na svedočenje i obratno. Prvobitna postavka svedočenja je ili mesto gde svedok, kao treća neumešana stranka, svedoči o sukobljenim događajima ili je to religiozni kontekst u kome svedok svedoči na čudo. Sa rastom društvenih nauka, termin se odnosi i na načine dobijanja informacija od šireg stanovništva. Na kraju, naučna metoda "usmene istorije" je način analize ovih diskursa.

 

Kontroverzna diskusija praćena je velikim interesovanjem publike. Dokumentovana je fotografijama autora specijalizovanog za medijsku komunikaciju na polju kulture u cilju širenja na društvene medije kao pregled izložbe.

 

Veblinkovi: Volkskundemuseum FB, ESEL, ESEL FB, wherevent, Falter