Dorone Paris

 

 

Dr. Dorone Paris je izraelska politička kompozitorka koja živi i radi u Irskoj. Doktorirala je na katetdri za muzičku kompoziciju na University College Cork u Irskoj. Njeno izraelsko poreklo je uticalo na njene političke ideje i emocionalost njene muzičke kretivnosti, estetike i filozofije. Njen rad je fokusiran prvenstveno na ženska prava u izraelskom i palestinskom konfliktu. Njena umetnost se izvodila do sad širom Ujedinjenog Kraljevstva, Irske, Nemačke, Holandije, Tunisa, Izraela i Palestine.

 

 

Izjava umetnika

Nisam žrtva je interaktivni audio rad sačinjen od svedočenja sakupljenih od žena koje su iskusile jugoslovenske ratove; od žena koje su se borile u ratu, do onih koje su bile poslate u kamp Omarska, do svedočenja žena koje su izgubile muževe, i onih koje su pronašle utočište. Ovaj rad pokriva svedočenja žena iz tri bivše jugoslovenske države – Srbije, Bosne i Hrvatske.

Moj rad je inspirisala prijateljica koja je rođena i odrasla u Beogradu. Pošto sam Izraelka, njene priče su često imale mnogo sličosti sa iskustvima iz moje domovine. Jedna stvar koju je rekla je odjekivala kroz čitav ovaj projekat i inspirisala je nastanak ovog rada: “Ja znam kakav je osećaj poticati iz zemlje koja je optužena za počinjavanje ratnih zločina”, a onda je dodala “Za mene više nema ničeg čemu se mogu vratiti”. To je rekla nakon izraelskog rata u Gazi 2014. godine, koji je izazvao ekstremno različita mišljenja u držvama širom sveta; od kritike i osude, do podrške i podstreka. Ta 2014. je bila prva godina tokom koje sam ja živela u inostranstvu dok je Izrael sprovodio zvaničnu opercaiju protiv Hamasa u Gazi. Živeći u Evropi u to vreme, iskusila sam diskriminaciju u nekoliko navrata zbog svoje nacionalnosti. Ovo iskustvo, iako donekle bolno, je bilo ključno za moje razumevaje manjina, nijanse istine i bivanja žrtve.

Istraživanje za ovaj projekat je izoštrilo moje stavove o ovim temama i dovelo do nastanka ovog rada. Imala sam privilegiju da putujem širom Srbije i Bosne sa Noom Treister, u potrazi za ženama koje bi pričale o svojim iskustvima o onome što se desilo u ratu. Pitanja postavljena tokom intervjua koja smo sprovodili su se fokusirala na interpretacije samih žena o uzrocima koji su doveli do rata, njihovim ličnim iskustvima i retrospektive njegovih implikacija. Idući od jednog grada do drugog u Bosni, shvatila sam da nije samo lično iskustvo ovih žena bilo drugačije, nego i njihove interpretacije onoga što se desilo.

Da li je moguće da ne postoji samo jedna istina?

Nisam žrtva–izaziva koncept univerzalne istine predstavljanjem svedočenja žena koje su bile deo rata. Ovaj rad ima za cilj da reflektuje nijanse i reperkusije rata kroz oči ovih žena, dok to povezuje sa zajedničkom realnošću za koju smo možda svi mi “nesvesno” odgovorni. Nisam žrtva je kulturna kritika, filozofija i politički stav, između prijateljica iz Izraela i Srbije, kroz zajedničku realnost rata i krvoprolića.

 

Dorone Paris

 Izložba

 

 

Predhodni radovi