Jacek Tim

Jacek Smolicki (rođ. 1982. u Krakovu) se bavi mešovitim medijima, i preseku umetnosti, tehnologije, arhiviranja i svakodnevnog života. Prethodnih nekoliko godina Smolicki je bio posvećen grupi dokumentarnih praksi koje koriste različite tehnike snimanja u svrhu konstruisanja višestranih snimaka savremenog svakodnevnog života. Jedna takva praksa je jednominutni snimak zvučnih zapisa zabeleženih svakog dana od jula 2010. godine (više o tome na on-going.net). Njegove druge među-medijske prakse uključuju forme poputinteraktivnih instalacija, surveillance art,soundwalks, site-specific memorial art, immersive soundscapesi performansa. Izlagao je i predstavljao svoju umetnost međunarodno (u Madridu, Moskvi, Helsinkiju, Stokholmu, San Francisku).Doktorand je na Školi za umetnost i komunikaciju Univerziteta u Malmeu, gde je član istraživačkog projekta Living Archives (više o tome na sajtu livingarchives.mah.se). Njegov doktorski rad je fokusiran na savremene modele i estetiku ličnog arhiviranja u kontekstu prisvojnosti tehnologija usnimavanja.

Tim Šo je radio međunarodno kao umetnik, performer, dizajner zvuka i istraživač. Njegova praksa je smeštena unutar medija umetnosti i bavi se zvučnim zapisima i elektro-akustičnim kompozijijama, stvaranju performansa i uradi-sam tehnologije. Saradnja igra glavnu ulogu u njegovom pristupu, imao je veliku sreću da učestvuje u umetničkoj saradnji sa Krisom Votsonom (Chris Watson), Džonom Bauersom (John Bowers) i Sebastijenom Pikemalom (Sebastien Piquemal). Šo je predstavljao radove na raznim lokacijama širom sveta, uključujući Cafe OTO, NIME, NK Projekt, ZDB i FACT u Liverpulu. Sajt: www.tim-shaw.net

Izjave umetnika

Iskoristili smo prostu činjenicu da smo stranci kao početnu tačku našeg projekta. Do koje mere imamo pravo da radimo sa istorijom kojoj smo samo posredno svedočili, kroz medije i fragmentirane priče? Povrh toga, do koje mere možemo postati agenti svedočenja drugih ljudi?

Način na koji smo svedočili i iznova svedočili ratu u kasnijim godinama je bio samo kroz medije i medijske prenose tog vremena. Dok je konflikt proizveo neizbežni kontinuitet za one koji su u njega bili uključeni, za nas je to prvenstveno bila daleka oblast iz koje smo uvek mogli da se isključimo. Naše svedočenje je moglo da se kontroliše. Bilo je konstruisano putem medijskih fragmentiranih, ispresecanih izveštaja, često stisnutih među manje ili više relevantne, lokalne ili globalne informacije. U ovom radu smo odlučili da se bavimo ovom fragmentacijom i postavimo pitanje da li ona može da postane trajno stanje.

Pošto je zvuk medij sa kojim obojica radimo u najvećoj meri, u ovom radu možemo da se vratimo brojnim slučajevima medijskog izveštavanja rada i izvučemo zvučne slojeve. Proveli smo neko vreme prolazeći kroz ono što je danas dostupno u mejnstrim medijskim platformama i video servisima, fragmentiranim, saniranim, i izvnutim vremenom koje je od tada prošlo kao i neizbežnim medijsko-tehnološkim transformacijama koje su se u međuvremenu odvile.

Ovi izvučeni zvučni zapisi čine najveći deo materijala sa kojim naknadno radimo. Drugi zvukovi uključuju snimke sa terena, zabeležene tokom naše posete Beogradu u proleće 2017. godine. Potom smo nekoliko dana lutali kroz grad i snimali soundscapes koji mogu da se vide kao vesnici vojnog konflikta, tenzije i nemira koje je ono izazivalo. Slično fragmentiranom materijalu ratnih snimaka, isekli smo naše snimke sa terena u brojne delove, i u nekim slučajevima im drastično uskratili semantičkog smisla. Koristili smo materijal kao sadržaj za generativnu kompoziciju. Smešteni u stalno promenljive odnose, ovi brojni isečcu su izgubili svoju moć predstavljanja ijednog kontkretnog ugla iz kog su uzeti, uz mogućnost da izazovu brojne, kontradiktorne asocijacije, značenja i osećanja. Na ovaj način želimo ne da predstavljamo, već da artikulišemo osećanja i pozicije nekoga sa strane koji pokušava da shvati svu kompleksnost vojnog konflikta koji je u to vreme mogao da se razume samo nedovoljno, fragmentirano i isprekidano...

Rad se sastoji od četiri radio prijemnika koji uživo prenose generativnu kompoziciju otvorenog kraja koju čine inserti iz audio materijala dobijenog iz javno dostupnih medijskih zapisa kao i iz snimaka sa terena iz Beograda u proleće 2017. godine.

 

Jacek Smolicki Selected Works

Tim Shaw Worklist