Lala Raščić (rođ. 1977., Sarajevo) je medijska i performans umjetnica koja koristi izvedbene strategije u građenju narativa koji uključuju verbalne video performanse, performativne instalacije, projekcije, svjetlosne konfiguracije, objekte, slike i crteže. Njezini interesi su ukorijenjeni u mogućnostima izvedbe teksta, suvremenim i povijesnim pripovjedačkim praksama, usmenim tradicijama, i u umjetnosti monodrame. 
Među ostalim, Raščić je bila artist-in-residence pri Rijksakademie, Amsterdam; Patform Garanti, Istanbul; KulturKontakt, Beč; CitedesArts, Pariz. Dobitnica je nagrada Future of Europe, GfZK i Alpha2000, Lajpcig (2013); otkupne nagrade T-HT i MSU, Zagreb (2007); i YVVA Nagrade, Zvono, Sarajevo (2006). Bila je finalistica HenkelArtAward 2013 i YVVA Nagrade Radoslav Putar 2006.

 

 

Recentne aktivnosti uključuju rad na projektu Europa Enterprise, u suradnji sa Kadist Fondacijom, kao dio njihovog trogodišnjeg projekta pod nazivom “Not fully human, not human at all”, kustosice Nataše Petrešin-Bachelez, a 2014. Raščić je objavila knjigu Lalina Čitanka s predgovorom Jelene Vesić, koju je izdao P.A.R.A.S.I.T.E. Institut iz Ljubljane.

Lala Raščić izlaže na velikom broju samostalnih i grupnih izložbi, od kojih samostalne uključuju:  Evil Earth System, Good Children Gallery, New Orleans (2016); Evil Earth, Tobačna001, Ljubljana (2015), Eumenide, UNO Campus Art Gallery, New Orleans (2014), How to do Things With Words, SKUC, Ljubljana (2014); Nema zemlje do slobode, Mali Salon, Rijeka (2013); Whatever the Object, GfZK, Lajpcig (2013), A Load from the Inside – Reviewed, Sigmund Freud Museum, Beč (2011); Sve je povezano, Umjetnička Galerija Bosne i Hercegovine, Sarajevo (2007). Skupne izložbe uključuju: Svjedoci – tijela u dijalogu i procesi refleksije, MMC Luka, Pula (2016); Kabinet, Apoteka u Galeriji Waldinger, Osijek (2015); Memory Lane, Galerije du Jour, Agnes B, Paris (2014); the 54. Oktobarski Salon, Beograd (2013); D-0 ARK Underground, Konjic (2011); Second World, Steierischer Herbst, Graz (2011); Mesto Žensk, Ljubljana (2009, 2008); Normailzation, Platform Garanti CAC, Istanbul (2005); New Video, New Europe, The Renaissance Society, Chicago (2004); i Balkan Konsulat, <rotor>, Graz (2003).

Neni radovi su nalaze u privatnim i javnim kolekcijama koje uključuju, Muzej Suvremene Umjetnosti, Zagreb; Umjetnička Galerija Bosne i Hercegovine; Lauba, Zagreb; i New Orleans Museum of Art. Raščić je kurirala i organizirala veći broj izložbi u Good Children Gallery u New Orelansu, Galeriji SC, Zagreb i Galeriju Duplex u Sarajevu.

Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Članica je Udruge za kulturu i umjetnost CRVENA, iz Sarajevo; i kolektiva Good Children Gallery u New Orleansu. Trenutno radi na organizaciji i uspostavljanju rezidencijalnog programa u svojoj obiteljskoj kući u Sarajevu - Nona Residency.

Izjava autora

Conflict Syntax je monodrama koja počiva na autoričinom pokušaju da sprovede kvanitiativnu analizu jezika nad zvučnim arhivom projekta Svjedočanjstvo - istina ili politika. Conflict Syntax je otpočeo kao koncept, prijedlog projekta, gdje se akt svjedočenja oslobađa od konteksta, afekta, emocije, sjećanja, asocijacije – gdje se arhivu pristupa kao korpusu podataka koje treba formalno rasčlaniti na osnovne elemente, te obraditi da bi se dobile objektivne sume i vrijednosti. Umjetnici ovaj koncept nije u potpunosti pošao za rukom, te ona koristi krnje reultate analize da konstruira vlasitito svjedočansvo o procesu i preprekama u radu sa datim materijalom.

Arhiv projekta Svjedočanjstvo - istina ili politika je kompjuterski transkribiran, te je svaki indivualni intervju analiziran prema frekvenciji pojavljivanja pojedinih riječi. Rezultati ove analize su agregirani, te je iz dobijenih vrijednosti napisan scenarij za verbalnu praizvedbu. Istovremeno, rezulatati analize su korišteni kao numeričke vrijednosti pretvorene u zvučne uzorke koje diktiraju ritam, glasnoću, i brzinu verbalne izvedbe.

Conflict Syntax barata sa kontestualno nabijenim materijalom arhvie projetka Svjedočanjstvo - istina ili politika i unutar problematike projekta. Ulitmativno, predikat projekta Svjedočanjstvo - istina ili politika je pitanje pravde. Pavda je neuralginčna točka bilo kojeg razgovora o ratovima u bivšoj Jugoslaviji i tranziciji koja je uslijedila – ona izmiče, prelama se i mutira. U audio radu / scenariju Conflict Syntax dekonstukcija i deafektacija same ideje svjedočenja, razdvajanje empatije od sadržaja intevjua, je pokušaj da se homogenizira hetrogeni koprus archiva, iznalazeći nove mogućnosti čitanja i oslobađanja značenja.

Conflict Syntax je izvela, napisala, i tehnički obradila Lala Raščić.
Conflict Syntax je nastao uz pomoć sa muzičara Petera Leonarda i programera Damira Pečanca.

 

 

Predhodni radovi