Sanja Andjelkovic

 

Sanja Andjelković (1991) je vizuelna umetnica, trenutno pohadja studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na katedri za nove likovne medije. Bavi se vizuelnim i tekstualnim istraživanjima u domenu dokumentarnih praksi u kojoj razmatra svoju poziciju u sistemu rodnih, političkih, društvenih uloga ili traumatičnih momenata lične biografije. Izložbe i projekti: Following the traces of comminism in Albania, Konrad-Adenauer-Stiftung, Albania (2017); Rekonstrukcija fotografske slike, Galerija Flora, Dubrovnik, 2017; Iseci pa nalepi, MLS, Novi Sad 2017; Svedočanstvo: Istina ili Politika, projekat CZKD, MSUB i Učitelј neznalica i njegovi komiteti (2017); Exhale Exile, Novi Sad (2016); Experimental superstars, Festival eksperimentalnog filma, Novi Sad (2016); Organi i organizmi, Muzej savremene umetnosti Vojvodine (2016); Literature in Transit, TILF, Tirana internacionalni festival književnosti (2015); Društveno-politički angažovana likovna radionica sa osobama sa invaliditetom, Novi Sad (2015); Prayer for the unborn child, u saradnji sa Liv Holmberg (2013); Truth is Concrete, Grac, Austrija, Steirischer Herbst (2012).

 

 

Bojan Krivokapic

 

Bojan Krivokapić (1985), pisac. Objavio je knjige “Trči Lilit, zapinju demoni” (kratka proza, 2013), “Žoharov let” (poezija, 2014) i “Proleće se na put sprema (roman, 2017). Vodi radionice kreativnog pisanja i organizuje različite književne programe. Dobitnik je nagrada za prozu: Ulaznica (Zrenjanin, 2011), Đura Đukanov (Kikinda, 2012) i Edo Budiša (Pazin, 2014), kao i nagrade Mak Dizdar za zbirku poezije (Stolac, 2013).Uredio je zbornike književnih tekstova: Radovi u Kući (Novi Sad, 2012), PitchWise (Sarajevo, 2012), Na ulici gaze bose ljude (Novi Sad, 2013), Poučak o nizovima: čitanka (Novi Sad, 2014) i Sanjatorijum (Novi Sad, 2015). Književni tekstovi su mu objavljeni u različitim zbornicima, antologijama i časopisima diljem  Jugoslavije. Učestvovao na više književnih manifestacija: Književni festival Mlade rime (Ljubljana), Poetski susreti Šumski pjesnici (Grožnjan), Festival kratke priče Kikinda-Short (Kikinda i Beograd), Književni festival Prvi prozak na vrh jezika (Zagreb), KaLibar bestiVal (Zadar), i dr. Književni tekstovi su mu prevedeni na italijanski, nemački, albanski i engleski. Diplomirao komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Bavio se antropološkim teatrom u Kamernom pozorištu muzike Ogledalo. Živeo neko vreme u Sarajevu. Od 2012. do 2017. uređivao je književni program i vodio radionice kreativnog pisanja u Omladinskom centru CK13. Trenutno živi u Novom Sadu.

 

Andrea Palasti Andrea Palašti (1984) je vizuelna umetnica, diplomirala Fotografiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Akademski naziv doktora nauka - umetnosti i medija stekla je na Grupi za teoriju umetnosti i medija Interdisciplinarnih doktorskih studija Univerziteta umetnosti u Beogradu 2015. godine. Njeno stvaralaštvo prevazilazi umetničke i kustoske granice u kojima akcenat stavlja na pitanja kulturne geografije i svakodnevnog života. Dobitnica je nagrade 54. Oktobarskog salona u Beogradu 2013. godine. Živi i radi u Novom Sadu. Značajniji projekti: Galerija Partizan: Izlagački praktikum, u saradnji sa studentima katedre za Nove likovne medije i Šok Zadrugom (2016/17); CLOSE UP&BLOW UP: Rekonstrukcija fotografske slike, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad, Srbija (2013). Skorašnje samostalne izložbe: Kućne vežbe, Galerija Artget, KCB, Beograd, Srbija (2017); Bühnenbilder, Galerija Menjačnica, Goethe-Institut Belgrad, Beograd (2016); 10 Easy-to-Get Images to Make You Look like a President, Gallery of Photography - pf, Centrum Kultury Zamek, Poznan, Poljska (2015). Skorašnje grupne izložbe: Different Worlds / Young Contemporary Photography from SoutEast Europe, Galerija Photon, Beč, Austria; Dig where you stand, project space Uqbar, Berlin, Nemačka; Photonic Moments – Mesec fotografije: Evening Projections; ZRC Atrium, Ljubljana, Slovenija (2016); Otkup 2012 - 2015, MSUV, Novi Sad, Srbija (2016); Urban bio-geo-graphy, Fotogalerie im Rathaus, Graz, Austrija (2016).

 

Izjave Umetnika

Gramatika svedočanstva rata ispituje dejstvo koje proizvodi iskaz – svedočanstvo koje se vezuje za ratno iskustvo.

Iskustvo rata i svedočanstvo uvek ostaju nedorečivi i selektivni: negde između onog zaista doživljenog, sećanja na taj doživljaj i govora o tom istom doživljaju. Sećanje se često pojavljuje samo kao neintegrisano ili pocepano, dok njegova reprezentacija, odnosno govor, uvek zavisi od onoga koji govori, od onoga koji pita, ali i od samog vremena i mesta govora.

U tom svetlu, možemo govoriti o kontekstualnoj lingvistici koja razmatra upravo ove društvene funkcije jezika: kako je jezik prihvaćen, stvoren i percipiran u datim okolnostima.

Gramatika svedočanstva rata bazirana je na proučavanju ovih kontekstualnih principa, govornih činova koji su u uskoj vezi sa izvođačkom funkcijom jezika – ona ukazuje na to kako jezikom saopštavamo, ali i kako jezikom možemo delovati. Takođe, ovaj rad pokušava da preispita na koji način elementi sna utiču na svedočanstvo kao iskaz. Na primeru jednog, gotovo nasumice odabranog svedočanstva, ovaj rad oblikuje audio zapis u kojem se jedna priča u montaži izvodi na dva različita načina. Isti siže obrađuje se u dva toka: tako što se u realni zapis (svedočanstvo) kombinuje i prepliće naknadno snimljena glumačka interpretacija istog govora. Jedan određeni narativ izvodi se unutar dve različite govorne situacije. Na taj način stvara se drugačiji kontekst istog svedočanstva, ukazujući na otvorenost značenja, ali i na manipulativnost različitosti značenja jednog te istog narativa. Gramatika svedočanstva rata, zapravo ilustrativno pokazuje da jezik nije samo sredstvo konstatacije i opisa, već i sredstvo uticanja na tok stvari, izazivanja nekog ponašanja i postizanja određenog učinka.

 

Izložba